Видове планински велосипеди

Видове планински велосипеди

Tuesday, May 2, 2023 0 коментар(и)

Да изберете правилния планински велосипед е важно не само за безопасността Ви в планината, но и за емоцията, която ще Ви донесе това приключение. За съжаление, неопитните колоездачи ще срещнат затруднения сред голямото продуктово разнообразие на пазара. За да избегнете „клопките”, е добре да сте запознати с различните характеристики и особености на планинското колоездене.

В предната ни статия насочихме вниманието Ви към някои от важните фактори, с които трябва да се съобразите. Днес ще продължим нашето планинско приключение като Ви представим различните видове велосипеди. 

Trail (трейл) велосипеди

Това е най-често срещаният вид, когато става въпрос за каране в планина. Неговата конструкция не е създадена, за да се състезавате или да развивате огромна скорост. Тяхната рамка е по-къса и е комбинирана с широко кормило, което позволява да запазите по-изправена позиция на тялото и да имате по-голям контрол за маневриране. Това ги прави подходящи както за изкачвания, така и за спускания. 

Този модел поставя акцента върху забавлението, но не забравя ефективността и безопасността. Идеални са, когато искате да се срещнете с приятели и заедно да карате по планинските пътеки. 

Cross-Country (кроскънтри)

Този вид планински велосипеди е проектиран за бързо каране по различни терени. Той изисква голяма прецизност и контрол при управлението. Това го прави подходящ за опитни колоездачи, но не и за начинаещи ентусиасти, които за първи път карат в планината. 

Кроскънтри велосипедите са проектирани за дълги маршрути в пресечени местности. С тях можете да преминете от 1-2 до 10 и повече километра, като разстоянието варира според Вашите възможности и опит в планината.

Тяхната най-важна характеристика е ниското тегло и плавното превключване на скоростите. При тях кормилото е много по-тясно, което позволява да маневрирате бързо и лесно. 

Те ще бъдат страхотен избор, когато обмисляте да се състезавате или искате да опитате по-екстремен стил на каране. 

Fat-Tire (велосипеди с дебели гуми)

Това е подходящ модел за начинаещи колоездачи и хора, които искат да карат на пясъчни терени или, когато има сняг. По-големите гуми дават на колелото отлично сцепление при неравен терен. Осигуряват по-голяма стабилност и безопасност при преминаване през различни препятствия – дупки, корени, камъни и други. 

All-Mountain Bikes

Това са най-разпространените и предпочитани велосипеди  за състезания в планина. При тях резултатите на участниците се измерват не само при спускания, но и при изкачвания. Този модел е проектиран да се представя добре при стръмни спускания. Същевременно са леки и пъргави, което ги прави лесни за управление и навигация. 

Това са само някои от основните видове, които са най-разпространени на българския пазар. Трябва да уточним, че има и други като електрически, dirt jump – предназначени за скокове и други. Следете нашия блога на Giro Bikes,  защото много скоро ще разгледаме по-подробно някои от основните характеристики на този вид колелета.

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.