Електрически велосипеди? Защо не?

Електрически велосипеди? Защо не?

Wednesday, Oct 25, 2023 0 коментар(и)

През 2018 година електрическите велосипеди бяха хит, който бързо промени света на колоезденето. Те навлязаха много бързо в света и достигнаха дори България, давайки нов нюанс на традиционното каране на колело.

Днес, въпреки че продължават да бъдат все така актуални, мненията за тях са различни. Някои хора ги виждат като нова възможност, която да ги отведе до нови и непознати кътчета. Докато за други, отнемат удоволствието от пътя.

Иновации и нови технологии. Това стои в основата на електрическите колела. Все по-широко разпространени и на българския пазар, те предлагат интересни възможности за всеки тип колоездене.

Чудите се какви са предимствата на този вид велосипеди? В тази статия ще Ви запознаем с техните особености и ще обърнем внимание на някои погрешни схващания и митове.

Знаете ли, че...?

Интересът към електрическите велосипеди скача рязко през 2019 година в началото на ковид пандемията. Само между 2019 и 2022 година, продажбите им са нарастнали с 269% в световен мащаб. В САЩ за този период само за една година, печалбите, които са генерирали възлизат на 885.5 милиона долара.

Трябва да отбележим, че тяхната цена е по-висока в сравнение с традиционните модели. И все пак, през 2022 се забелязва отново ръст в продажбите им с 14%, докато при обикновените колелета те са намелели с 12%.

Интересен факт е, че електрическите велосипеди са били предпочетени от много хора, които до този момент никога не са карали колело. Още по-любопитно е, че интересът им продължава и след края на пандемията. Затова производството на този модел продължава да се развива и да предоставя на потребителите повече възможности.

Кои са най-големите митове?

Мит: Карането на електровелосипед е „измама“.

Истина: Това е нещо, което сме чували твърде често и не може да бъде по-далеч от истината.

Електрическите велосипеди имат двигатели, които Ви помагат, докато карате. Ще получите тази помощ само, ако въртите педалите. Така че, не можем да наречем карането им: „измама”.

Всъщност е точно обратното! Благодарение на двигателя, колоезденето става по-достъпно за хората, които иначе биха се затруднили да карат традиционен модел. Наличието на тази „допълнителна помощ”, прави карането по-бързо и намалява умората. Същевременно, тъй като продължавате да въртите педалите, можете да се възползвате от всичките ползи за здравето.

Нивото на „помощ” също може да бъде променено. От Вас зависи как искате да пътувате – дали ще изберете „лесно” и бързо пътуване до работа или ще го настроите на по-ниска настройка. Итака ще можете да се възползвате от „по-трудна и тежка” тренировка, почти равняваща се на каране на традиционно колело.

Мит: Електрическите велосипеди вредят на околната среда.

Истина: Това е още едно твърдение, което често се обсъжда. Електрическите велосипеди са превозни средства с нулеви емисии. Те са много по-екологични от другите видове транспорт, което ги прави чудесна алтернатива за ежедневното ви пътуване. 

Няма значение къде живеете. Ако предпочитате да се придвижвате по-бързо, но разходите за поддръжката на кола Ви се струват високи, електрическите колела са идеална алтернатива.  Те  намяляват въглеродния Ви отпечатък и няма да Ви се налага да чакате по пътищата и да се съобразявате с други участници в движението. Това ще намали Вашия стрес и притеснението, че ще заседнете в задръствания.

Електрически велосипеди? Защо не?

Мит: Електронните велосипеди са твърде скъпи.

Истината: Разбира се, има разлика в цената на традиционните и електрическите модели. Наличето на мотор  повишава цената им, но вероятно не толкова, колкото си мислите!

Днес електрическите колелета са по-достъпни отпреди няколко години. Имате възможност да си купите качествен модел от среден клас на достъпна цена. 

Помислете за всички предимства, които ще получите! Ще спестите на годишна база в сравнение с шофиране, което прави тази опция много по-рентабилна! 

Мит: Не можете да стигнете далеч с електрически велосипед.

Истина: Планирали сте дълъг маршрут, но се притеснявате, че батерията ще умре на половината път? Няма нужда да се притеснявате! 

Обхватът на батериите може да варира от 20 до 80 мили, в зависимост от модела. Това е много повече от достатъчно за повечето хора. Повечето велосипеди имат дисплеи, които помогат да следите нивото на батерията. По този начин можете да се ориентирате кога трябва да ги заредите и какво разстояние можете да изминете. 

Зареждането също е много лесно. Всичко, от което се нуждаете, е стандартен контакт. Правейки нещата още по-удобни, батериите могат да бъдат премахнати от велосипеда. Това означава, че можете да ги зареждате на бюрото си, преди да пътувате до вкъщи. Независимо дали сте на работа или вкъщи, винаги можете бързо да заредите батерията, ако е изтощена. 

А знаете ли, че дори батерията дасе изтощи, пак можете да карате велосипеда. Просто губите помощта от двигателя и ще можете да се насладите на традиционно колоездене.

Мит: Не можете да карате електровелосипеда в дъжд.

Истина: Много хора се притесняват, че не можете да карате електровелосипед в дъжда. Но, няма нужда да се притеснявате. Всички електрически колелета са напълно безопасни за каране в дъждовни условия.  

Разбира се, това може да не е най-приятното изживяване. Но, и да карате традицинно колело в дъжда може да бъде предпоставка за инциденти, ако не внимавате. 

Важно е да имате правилното облекло и аксесоари. Уверете се, че винаги сте подготвени с водоустойчиви якета и облекло за колоездене и не забравяйте да използвате калници. 

Мит: Прекалено тежки и големи са. 

Истина: Подобно на нормалните велосипеди, електрическите се предлагат във всякакви форми и размери. Можете да получите всичко от тях – от планински, готови за пътешествия до удобни сгъваеми модели, които винаги можете да приберете на балкона или в килера. 

Ако се притеснявате къде да го съхранявате или трябва да го вземете в градският ранспорт, тогава сгъваемите модели са идеален вариант. Те ще бъдат малко по-тежки от техните неелектрически еквиваленти, но все пак са проектирани да бъдат лесни за сгъване и пренасяне.

Каране без ограничения? Възможно ли е?

Да! Този вид колелета ще Ви помогнат да карате без ограничения! Откъдето и да го погледнете, те са невероятно средство за транспорт.

Те ще Ви помогнат да карате по-далеч и по-бързо отвсякога, могат да ускорят пътуването  до работното място, да спестят пари и не на последно място – са много екологични.

Хиляди страхотни причини, поради които са идеален избор и за Вас! 

Звучи прекрасно, нали? Не спирайте да следите нашия блог и магазин, защото ние от Giro Bikes сме винаги готови да Ви помогнем да откриете Вашия нов велосипед. 


Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.