Съветите на треньора ІІ част

Съветите на треньора ІІ част

Tuesday, Feb 12, 2019 0 коментар(и)

Не вярвайте на Холивуд!

Всички сме гледали американски спортни драми. Ще се съгласите, че класическият сюжет е доста мотивиращ: посредствен или начинаещ състезател (отбор) получава някак си шанса да участва в силно състезание.  Появява се ексцентричен треньор, който с някаква странна негова методика и много крясъци за 2-3 месеца го смазва от тренировки. Междувременно състезателят (отборът) преминава през дълбока душевна драма, по време на която се демотивира и почти не тренира. Драмата се разрешава щастливо точно преди или дори по време на най-важното състезание. Това дава неимоверни сили на нашия човек и проявявайки чудеса от героизъм, той печели състезанието. От очите на всички бликват сълзи от радост. Край.

Красива история, но има един проблем. И той е, че в истинския спорт нещата просто не стават така. И ако един състезател подходи толкова свръхемоционално и свръхдраматично към спортните си занимания, той повече ще страда, отколкото ще печели. Затова тук ще се опитаме да развенчаем някои от митовете, които тези филми лансират.

Мит №1. За 2-3 месеца усилена подготовка посредствен състезател може да стане дори и световен шампион.

Истината. Освен ако не говорим за някой току-що измислен спорт, без утвърдена методика и традиции, в истинския спорт чудеса не стават. За да станеш елитен състезател, освен талант се изискват много години усилена подготовка и все по-големи натоварвания. Така че за 2-3 месеца не можеш да изградиш това, което хората градят с години.

Мит № 2. Ако на всяка тренировка се размазваш докрай, това някак си ще ти осигури топ кондиция в деня на състезанието.

Истината. Никой не може да издържи на програма, при която всеки ден се раздаваш като за последно. Истината е, че състезателите се товарят толкова много и толкова често, че това да им осигури постоянен прогрес в постиженията. Ако превишим дозата, то това води до претренираност и бърнаут и спортният резултат започва да спада.

Мит № 3. Достатъчно е да проявиш свръхмъжество и свръхгероизъм в деня на състезанието, за да победиш много по-силни съперници.

Истината. В историята, и то не само в спортната, са описани случаи, при които хора под въздействието на много силна емоция могат да проявят неимоверна сила и издръжливост. Случвало се е на войници, изправени пред много тежко изпитание; на майки, когато децата им са застрашени; случвало се е и на спортисти. Всичко това доказва, че човекът наистина има неподозирани възможности и резерви. В спорта и в медицината са известни също така и медикаменти, които могат да отключат тези почти свръхчовешки възможности. Тук обаче има три проблема. Първият е, че не можем да си поръчаме такива застрашаващи живота събития и такава свръхемоция в деня на състезанието. Още повече ако имаме 40 или 60 старта годишно. Вторият проблем  е, че изразходването на скритите резерви на организма, ако не е довело до смърт,  изисква след това продължително възстановяване. И третият е, че тези медикаменти са забранени.

Така че нашият съвет е: тренирайте умно, проявете търпение и постоянство и не вярвайте на Холивуд. Героизмът също се тренира.


Тони Торосов

Треньор в КК „Варна”

Вашият коментар

Съгласен съм личните даннни да бъдат обработени за целите на сайта.