Нови изследвания за изумителните ползи от колоезденето

Нови изследвания за изумителните ползи от колоезденето

Thursday, Mar 8, 2018 1 коментар(и)

Чухте ли новината? Дори и само 90 минути седмично, отделени за колоездене, намаляват значително риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Тук ще ви запознаем с 2 сериозни научни изследвания, публикувани през 2016 г., които разглеждат темата „колоездене и здраве”. Впечатляващото в тези проучвания не е просто фактът, че двигателната активност подобрява здравето на човека. Това всички го знаем. Новината е, че дори и 1-2 часа седмично, отделени за каране на колело, имат осезателно влияние върху здравето.

Първото изследване (http://circ.ahajournals.org/content/134/18/1409.full) стартира през 1993 г. и проследява колоездачните навици на 53 723 датчани в началото и в края на 5-годишен период. Участниците са на възраст между 50 и 65 години. След това, 15 години по-късно, хората отново са изследвани и са събрани данни за здравословното им състояние. Както виждате, проучването впечатлява със своята мащабност и продължителност, събира огромно количество данни и получава редица нови резултати. Но един от най-важните изводи в цялото изследване е следният: тези, които са започнали да карат велосипед, дори и само 1.5 часа средно седмично, 15 години по-късно намаляват риска си от сърдечно-съдови заболявания с 26%!

Второто изследване (http://jaha.ahajournals.org/content/5/11/e004413.full) е проведено в Швеция и е продължило 10 години. То обхваща 23 732 души на средна възраст 43.5 години и сравнява хора, които просто ходят на работа с колело, и такива, които ползват някакъв „пасивен” транспорт. Резултатите са красноречиви. За ползващите велосипед е:

  1. 39% по-малко вероятно да страдат от затлъстяване;
  2. 11% по-малко вероятно да страдат от високо кръвно налягане;
  3. 20% по-малко вероятно да страдат от висок холестерол;
  4. 18% по-малко вероятно да страдат от диабет.

И двете изследвания вземат под внимание всички останали рискови фактори: образователно ниво, тютюнопушене, алкохол, диета.

Изглежда, че данните са наистина впечатляващи и красноречиви. Така че, ако не мислите, че тези неща важат само за скандинавците, може би е дошло време да си вземете велосипеда и да тръгнете. Ако не „по пътя”, то поне до работа.

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.