Как да изберем детски велосипед?

Как да изберем детски велосипед?

Friday, Feb 3, 2017 0 коментар(и)

Първо искаме да ви помолим за малко внимание. Защото сега ще ви разкрием най-дълбоко пазената професионална тайна във велобизнеса. Тя е следната:

Качественият велосипед е точен, лек и твърд.

Това е! Предполагаме, че никой не ви го е казвал досега, защото всички продължават да купуват тежки и меки велосипеди. Но вече знаете. И ако си мислите, че това важи само за големите велосипеди, дълбоко се лъжете. Тези три характеристики са в пъти по-важни, когато става въпрос за детски колела. Истината е, че ако искате детето ви да кара с удоволствие и усмивка на лицето, трябва да му намерите точен, лек и твърд велосипед. 

В следващите редове ще се опитаме да помогнем на родителите да се ориентират в джунглата, наречена  детски велосипеди, и да разясним малко по-детайлно какво означават тези три характеристики. 

Но преди да навлезем в детайлите, нека започнем с един първи, много важен съвет. Когато решите да купувате колело на детето си, подходете достатъчно сериозно към задачата. Моля ви, не си казвайте: „Какво толкова, все е колело!” или пък: „То, детето, колко ли ще го кара?”. Трябва предварително да сте наясно, че пазарът на детски велосипеди е пълен с невъобразими, често абсурдни продукти, и ако подходите небрежно, шансът да сбъркате е над 80%. И тогава детето наистина няма да го кара просто защото колелото няма да става за каране. 

И така, както вече казахме, детският велосипед трябва да е преди всичко точен. Тази характеристика включва няколко неща. Първо, той трябва да е точен като размери, геометрия на рамката, дължина на курбелите, предавателни числа на венците. И второ, той трябва да е с точните компоненти – спирачките да са съобразени със силата и размерите на детската ръка, скоростите да работят точно и прецизно и т.н. Прието е размерите на детските велосипеди да се определят от размера на техните капли, а те са: 12”, 14”, 16”, 18”, 20”, 24”.  Следващата таблица ни дава някакъв ориентир за каква възраст и какъв ръст на детето какъв размер велосипед е подходящ.


Размер

Възраст (години)

Ръст (сантиметри)

12”

2-3

85-100

14”

3-4

95-110

16”

4-5

110-120

18”

5-6

115-125

20”

6-8

120-135

24”

8-11

135-145


В различни модификации и с приблизително еднакви стойности тази таблица може да бъде намерена почти във всеки велосипеден уебсайт и това първоначално определяне на подходящия за детето размер е най-лесната част от задачата. Тук най-често срещаната грешка, която родителите допускат, е да купят 1-2 размера по-голям велосипед. Като тайната им мисъл е, че така ще спестят някой лев и същевременно няколко години няма да се занимават с темата колелото на детето. Нашият съвет по този въпрос обаче е: вземете на детето си точния велосипед. Ако целта на покупката ви е детето ви да се движи малко повече, да се научи да кара колело и да го прави често и с удоволствие, не го измъчвайте заради някой друг лев съмнителна икономия. Ясно е, че „то догодина ще порасне”, но дори и тогава е за предпочитане един размер по-малък, отколкото един размер по-голям велосипед. Освен това, ако сте купили  достатъчно качествено колело, след време то пак ще си има някаква стойност и ще може да бъде продадено или ползвано от друго дете. Ние в „Джиро Байкс” примерно предлагаме услугата да изкупуваме обратно купени от нас велосипеди, така че, когато детето порасне, клиентът може да върне старото и с доплащане да вземе следващия размер колело. Но дори и вашият велотърговец да не предлага подобна услуга, ако велосипедчето е здраво и качествено, винаги можете да го продадете в някой от многобройните сайтове. 

Когато говорим за размерите на велосипедите, е важно да се каже и още нещо: най-късно на 5-6 години и на 16-цолов велосипед  детето трябва да се е научило вече да кара без помощни колела. 20-цоловите велосипеди вече са прекалено големи и тежки, често са със скорости и амортисьори и монтажът на помощни колела е много съмнително начинание. Не че не го правим, когато се наложи, но категорично не ви го препоръчваме. 

Толкова за размера на колелото. Но както вече казахме, тази характеристика на велосипеда – да бъде точен, има и други аспекти. Те обаче изискват тестване на място, при което трябва да установим дали:

детето може да потегля и да кара с лекота по равно;
краката му не се свиват прекалено при горно положение на педалите;
спокойно стига земята;
може да ползва спирачката и колелото наистина спира;
скоростите работят точно и прецизно.

Тук трябва да добавим и следното: не вярвайте на търговци, които ви казват, че „спирачките трябва само малко да се стегнат”.  Не съществува такава операция стягане на спирачки и ако колелото не спира, просто не го купувайте. Каквото и да си мислите, не винаги е лесно и евтино да направиш едно колело менте да спира. Ако скоростите не работят добре, не вярвайте и на тези, които ви казват, че „трябва само малко да се настроят – ей от това болтче.” Трябва да знаете, че на пазара съществува широк асортимент евтини имитации на скоростни механизми, които няма как да заработят, ако не бъде сменено всичко (включително венец и верига понякога).

Но освен точен, детският велосипед трябва и да е лек

Да предположим, че вие сте 80-килограмов мъж и карате 16-килограмов велосипед. Тези 16 кг са 1/5 или 20% от теглото ви. Синът ви е 5-годишен 20-килограмов мъж и колелото му тежи 10 кг. Тези 10 кг са 50% от теглото му. Сега си представете, че някой намери отнякъде и ви подари 40-килограмов велосипед, които 40 кг ще представляват същите 50% от вашето тегло. Мисля, че схванахте идеята. А тя е, че ако теглото на велосипеда е важно за вас, то е решаващо за това дали синът ви въобще ще може да си кара колелото.  Така че по този въпрос можем да кажем следното:

1. Теглото е много важна характеристика, особено за детските велосипеди.
2. Като правило ментетата са по-тежки, но сме виждали и леки ментета.
3. Сериозните производители се опитват да спазват някакви стандарти, но се случва да се подведат по масовия вкус и да започнат да слагат излишни екстри (амортисьори, много скорости и т.н.), най-вече на 20 и 24-цоловите велосипеди.
4. Ако трябва да избирате между екстри (амортисьори, много скорости, всякакви багажничета, кошчета и сандъчета) и ниско тегло, то категорично изберете ниското тегло.

Сега остава да си изясним какво означава велосипедът да е твърд. Това е една много важна, но в същото време някак си невидима за некомпетентния наблюдател характеристика. А точно твърдостта на велосипеда и компонентите му в най-голяма степен разграничава нормалния продукт от некачествения. По-просто казано – на ментето всичко му е меко. На първо място цялата му конструкция е мека, така че, когато човек натиска педалите, голяма част от енергията му се губи в кривене и огъване на колелото. Каплите му са меки и постоянно се кривят и късат спици, спирачките му са меки и затова не спира. Всяка гайка, която опиташ да стегнеш, има риск да превърти. Сачмите, конусите и чашките на въртящите се елементи също не отговарят на никакви стандарти за твърдост. Дерайльорите, курбелите, педалите, колчетата и каквото още се сетите – всичко е меко. 

Ако трябва да обобщим: качественият велосипед може и да не е много лек, но при всички случаи  е твърд. И всичко по него работи дълго време и безпроблемно. Докато ментето винаги е меко и като следствие всичките му компоненти работят лошо и имат кратък живот.  И много скоро цената на ремонта му става от порядъка на цената на самото менте.

Мисля, че стана ясно какво означава велосипедът да е твърд и защо това е толкова важно.

И като заключение, нека обобщим и синтезираме нашите съвети към вас за избора на детско колело.

1. Подходете сериозно, защото е много вероятно да попаднете на менте.
2. Купете точния размер велосипед.
3. Не купувайте велосипед в кашон. Преди покупката той трябва да се пробва, да се уверите, че е по мярка, че може да се кара и че всичко му работи.
4. Ако велосипедът не е купен от специализиран веломагазин, занесете го в сервиз, да го стегнат както трябва.
5. Ако се наложи да избирате между екстри и ниско тегло, изберете теглото. Не се увличайте по амортисьори, много скорости или масивни конструкции.
6. По-добре дайте 220 лв. за здрав нормален велосипед, отколкото 160 лв. за нещо с неясен произход. Или ако не ви се дават много пари, по-добре вземете стегнат, качествен велосипед втора ръка, отколкото ново менте. Качественото колело и след няколко години ще има някаква стойност и ще може да бъде карано от много поколения деца.  Ментето, ако въобще бъде подкарано някога, след една-две години ще трябва да бъде изхвърлено. А междувременно вие и детето ви ще сте страдали за повече от 60 лв.

Надяваме се, че сме ви били от полза. Приятно пазаруване!

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.