ТОП 5 на най-добрите вело дестинации в Италия – 1 част

ТОП 5 на най-добрите вело дестинации в Италия – 1 част

Friday, Jun 16, 2023 0 коментар(и)

Лятото е сезонът на възможностите! Вече не е нужно да чакате подходящия момент, за да покарате любимия си велосипед! Пътят към новото приключение Ви очаква и от Вас зависи дали ще изберете красиви брегови линии, крайезерни пътечки или драматични горски пътища.

А защо да не комбинирате колоезденето с любимата пица или спагети? Италия е страната на традициите, красивата природа и вкусната храна. Тя със сигурност ще предложи на професионалистите и любителите голяма доза адреналин и незабравими изживявания. 

Не знаете към кой град или местност да се насочите? Не бързайте да отваряте картата или да събирате багажа си. В тази статия, ние от Giro Bikes ще Ви представим ТОП 5 на най-добрите веломаршрути в Италия. 

Какво трябва да знаете за колоезденето в страната?

Важно е да се запознаете с италианските закони за движение по пътищата и правилата за каране на велосипеди. Една от големите разлики с България е, че велосипедистите са задължени да носят светлоотразителна жилетка. Задължително е да бъдете с нея, когато карате в тунел, на места с ниска видимост, в мъгла, през нощта и във времето между зазоряване и здрач. 

Голяма част от населените места имат обособени велоалеи, които имат определена посока на движение. Ако не искате да бъдете глобени, Ви съветваме да карате на обозначените за целта места и да не нарушавате италианските закони. 

Друга особеност е, че паркингите са разделени по цветове. Паркирането е БЕЗПЛАТНО в тези, които са оцветени в бяло. Съответно паркингите в синьо са платени, а в жълто могат да паркират само живущите в района. 

Не забравяйте да се пазите на пътя, особено от кравите! Да, точно така! В много планински райони, има пасищни животни като крави, които са пуснати да пасат свободно. Те не се интересуват от правилата на пътищата и  кой се движи около тях. Затова, ако чуете звук на камбани, най-вероятно това сигнализира приближаването на крави около Вас. 

Добра идея е да бъдете изключително наблюдателни, когато карате между селищата. Понякога в планинските пътища има отломки от асфалт, големи клони или препятствия, които пречат на движението. 

Причината е, че през зимата някои райони са трудни за почистване и снегът остава върху пътя до затоплянето на времето. Този постоянен процес на замръзване и размразяване се отразява негативно върху асфалта. Силните бури и дъждове пък могат да разпръснат чакъл по пътищата. 

Риск представляват и свлачищните местности. Те обикновено са обозначени със специални знаци и табели, за да привлекат вниманието Ви. По-добре е да се движите малко по-бавно, отколкото да рискувате да се нараните. 

Кои са най-добрите велодестинации?

Италия е една от най-известните дестинации в Европа и това я прави предпочитана и от много любители на карането на колело. Заедно с Франция и Испания, тя е един от домовете на европейското колоездене, пропит с много история, романтизъм, митове, легенди и разбира се – невероятни маршрути. 

Страната се отличава с невероятната си природа – от извисяващи се върхове на Доломитите,  до хълмовете на Тоскана и Адриатическото крайбрежение. Не можем да не споменем и бреговете на юга и вулканичния остров Сицилия. 

Но кои маршрути влизат в нашата класация? Споделете в коментарите своите предположения и следете нашия блог, защото в следващата част на статията ще Ви ги представим подробно. 

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.