От каква екипировка се нуждаете за колоездене в планината?

От каква екипировка се нуждаете за колоездене в планината?

Wednesday, Feb 28, 2024 0 коментар(и)

Съдържание:

    - Какво трябва да знаете за планинското колоездене?.

    - Велосипед.

    - Защитна екипировка.

    - Облекло и обувки.

    - Аксесоари.

    - Не знаете какво точно да закупите?

Комфорт, метеорологични условия, безопасност, защита и лични предпочитания. Тези важни фактори са определящи за Вашия стил и от каква екипировка ще се нуждаете в планината. Не забравяйте, че това не е просто разходка, а ще карате велосипед. Затова се нуждаете не само от правилните дрехи, а и от подходящи аксесоари.

Професионалните състезатели са подготвени за маршрути с различна сложност и за всякакви условия. Но за любителите това е ново предизвикателство. Ако за първи път ще карате колело в планината, е важно да се подготвите правилно!

Не сте сигурни от какво се нуждаете? В тази статия ние, от Джиро Байкс, ще Ви запознаем със съветите на професионалистите и техните насоки.

Какво трябва да знаете за планинското колоездене?

Като всеки спорт, планинското колоездене изисква специална екипировка и оборудване, за да се защитите от метеорологичните условия и възможните опасности по пътя.

Професионалистите са винаги подготвени, но ако сте любители - добрата новина е, че не е нужно да правите големи инвестиции предварително. През лятото е необходимо просто да сте облечени подходящо и да имате необходимите защитни аксесоари – каска, наколенки, налакътници, ръкавици.

Но, ако този тест драйв Ви е харесал и искате да се занимавате сериозно с това и да подобрите уменията си, е време да се подготвите. Ще се нуждаете от облекло, екипировка и аксесоари, предназначени за специфичните изисквания на колоезденето в планината.

Къде карате, по кое време от годината или сезонът ще окажат значително влияние върху това, от което се нуждаете. Например, през пролетта и лятото, когато е топло и сухо, ще Ви трябва по-малко защита, отколкото през зимата и есента.

Трябва да вземете предвид и терена, по който ще карате. Препоръчително е предварително да проучите района и да сте запознати с пътеките и околността. Ако се отправяте на планинско приключение в Алпите или Скалистите планини, ще се нуждаете от по-професионална екипировка. От друга страна, ако изберете по-лек терен в българските планини, ще можете да се справите с основна екипировка.

Едно е сигурно – винаги трябва да сте готови и подготвени за условията, на които можете да попаднете. Въпреки това, когато и където ще карате, има редица основни неща, от които вероятно ще се нуждаете.

От каква екипировка се нуждаете за колоездене в планината?

 Велосипед

Очевидно, не можете да карате без подходящ велосипед. Когато става въпрос за планински пътеки, ще се нуждаете от планински велосипед. Ако не сте готови да направите тази инвестиция, ние Ви съветваме да не рискувате да карате неподходящ модел в планински условия. Не само че градските колелета не са приспособени за по-тежките условия, но и можете да закъсате на пътя.

Всеки планински велосипед е по-добър от градския! Ако тепърва ще си купувате, не се притеснявайте за конкретните компоненти. Нашите професионалисти са готови да Ви консултират и да Ви помогнат да изберете най-подходящия модел.

Разбира се, в по-късен етап винаги можете да подобрите колелото си и да го модифицирате, според Вашите предпочитания.

Ако за първи път ще купувате планински модел, ние Ви съветваме да се съобразите с 2 важни критерия:

-  Уверете се, че сте избрали правилния размер велосипед. Това наистина е важно. Неподходящият размер е може би най-лошата грешка, която можете да направите, когато купувате колело за  планината. Ако не сте сигурни на какво да обърнете внимание, попитайте нашите консултанти!

-  Изберете двойно окачване (т.е. амортисьори отпред и отзад), освен ако наистина няма да карате само по меки, минимално трудни пътеки. Двойното окачване (известно още като пълно окачване) ще направи Вашето каране много по-плавно и ще Ви позволи да карате по-голямо разнообразие от пътеки, докато напредвате в уменията си.

Защитна екипировка

Ще бъдем честни – планинското колоездене може да бъде рисков спорт, особено ако се спускате необмислено и карате все едно сте в града. Но дори да сте по-внимателни, не е изключено в началото да падате и да имате рани и натъртвания.

Затова защитната екипировка е не само необходима, а и задължителна за всеки, било то начинаещ или професионалист. Каската е първият и най-важен елемент от екипировката Ви. Независимо от сезона, вида на маршрута и времето, тя е 100% необходима. Тя ще предпази главата Ви при падане или инциденти, затова никога не я забравяйте!

Има и други части от екипировката, които ще защитят Вашето тяло и кожа:

    - Наколенки;

     -Налакътници;

    - Слънчеви очила;

    - Ръкавици;

    - Други протектори – за тялото.

От каква екипировка се нуждаете за колоездене в планината?

Облекло и обувки

Когато за първи път се впускате в приключението, наречено „планинско колоездене” не е нужно да правите голяма инвестиция за дрехи и обувки. Бързосъхнещи дрехи и чифт качествени маратонки ще Ви свършат добра работа в началото. 

Но, ако като нас се влюбите в този спорт, вероятно ще искате да обърнете повече внимание на комфорта и безопасността си. Облеклото и обувките, предназначени за колоездене, са изработени с мисъл за условията, в които ще се намирате или може да попаднете. 

Обикновено професионалистите, когато карат през лятото, попадат в една от 2-те групи, когато става въпрос за дрехи – тези, носещи шорти срещу любителите на къси панталони от спандекс. Докато откриете какво предпочитате да носите, ние Ви препоръчваме да заложите на:

    - Бързосъхнещо трико (без памук);

    - Шорти за планинско колоездене;

    - Втулки за велосипеди (известни още като дива коза);

    - Високи чорапи;

    - Спортен сутиен за дами;

    - Обувки за планинско колоездене (равни или без щипки).

Аксесоари

Правилните инструменти и аксесоари са жизненоважни части от оборудването за планинско колоездене. Те ще Ви помогнат да останете в безопасност или, ако закъсате на пътя - да Ви помогнат да ремонтирате колелото си, докато стигнете населена местност. 

Може да Ви се струва, че списъкът с основните неща става прекалено дълъг за Вашия вкус. Но като професионалисти Ви препоръчваме – не бягайте от основните! Дори да не се наложи да ги ползвате, ще имате спокойствието, че сте подготвени за всяка ситуация. 

Основните неща, от които ще се нуждаете са:

    - Многофункционален инструмент;

    - Смазка за веригата.;

    - Ръчна или подова помпа;

    - Лост  за гуми;

    - Безкамерен ремонтен комплект с тапи;

    - Инструмент за сърцевина на клапан;

    - Хидратиращ пакет.

Не знаете какво точно да закупите? 

Не се притеснявайте – нашите консултанти са готови да Ви помогнат да се подготвите за първото си приключение в планината. Свържете се с нас на телефон: 0899 17 44 31 и ние с удоволствие ще Ви съдействаме. 


Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.