Каране на колело в зимни условия? Защо не?

Каране на колело в зимни условия? Защо не?

Tuesday, Feb 13, 2024 0 коментар(и)

Не обичате да използвате градския транспорт, а времето навън освен студено е и снежно? Истината е, че снегът може да направи карането на велосипед доста опасно и повечето хора предпочитат да вървят пеша в такива условия.

Със сигурност карането на колело върху заледени повърхности и при снеговалеж може да се окаже голямо предизвикателство. Трябва да внимавате не само за превозните средства на пътя, но и за опасни условия – превалявания, силни ветрове и други. Но все пак, ако имате достатъчно опит, не е нужно да зазимявате велосипеда си. Нуждаете се от много спокойствие, правилното оборудване, зимна екипировка и облекло.

Искате да пробвате дали ще се справите в тези условия? Не бързайте да излизате навън. В тази статия ние - от Giro Bikes, ще Ви запознаем със съветите на професионалистите за каране в сняг.

Какво трябва да направите преди да излезете?

Можете да си мислите, че след като вече навън има сняг, няма значение каква ще бъде прогнозата за времето. Всъщност има голямо значение дали ще има силен вятър или времето ще бъде слънчево. При силни ветрове при наличието на сняг, могат да се създадат опасни ситуации по време на колоездене.

Проверете прогнозата

Затова винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да излезете. Това ще Ви помогне да изберете правилното облекло и дали по пътищата има лед, който би се оказал заплаха за Вашето здраве.

Обърнете внимание, че при много ниски температури е възможно през нощта да се образува лед. Важно е винаги да бъдете внимателни и, ако държите да карате колело, да тръгвате винаги по-рано, за да не бързате.

Обмислете носенето на каска, ако има много силни ветрове. Това ще Ви предпази, когато освен прехвърчащ сняг, има и летящи предмети.


Помислете за ръцете и краката си.

Студените ръце и крака ще Ви създадат не само неудобство, но и могат да повлияят на Вашето здраве, ако сте по-дълго време навън. При каране в снеговалеж не е достатъчно просто да имате шапка и шал. Трябва да сте облечени правилно и подходящо – от дрехите и якето до ръкавиците и обувките.

Нуждаете се от обувки за зимни условия, които не се плъзгат и не пропускат влага. Това ще поддържа краката Ви сухи и топли, но и ще има по-малка вероятност да се подхлъзнете на земята, когато спирате.

Ако температурите са много ниски, помислете и за термо чорапи и бельо. Те ще Ви помогнат да поддържате телесната си температура, докато се придвижвате в града.

При наличие на сняг е възможно да започне да вали, докато сте навън. В такива ситуации е добре да сте подготвени и да можете да реагирате. Добра идея е багажът Ви да бъде опакован в найлонови торбички или да бъде в чанта, която е водонепроницаема.

Погрижете се за гумите си.

Както при карането на кола, така и при велосипедите, гумите са от  голямо значение. Те трябва да бъдат съобразени с настилката и метеорологичните условия.

Препоръчително е да карате с най-широките и възлести гуми, които можете да поставите на рамката си.

За заледени участъци, може да заложите на гуми с шипове. Те са са оборудвани с метални шипове на протектора и предлагат най-доброто сцепление, но са тежки и шумни. При слаб сняг обикновените зимни гуми биха Ви свършили  работа.

Ако в момента нямате възможност да смените гумите или няма близък велосервиз до Вас, можете да опитате да карате с Вашите, но по-бавно.

Освен че трябва да сте сигурни, че имате правилните гуми, се нуждаете и от правилното налягане в гумите. Работете с малко по-нисък PSI, отколкото обикновено при чисти пътища. По-ниското налягане ще позволи на гумата да създаде по-голям контакт със земята и да осигури по-добро сцепление.

Ако имате няколко колелета, изберете това, което е по-подходящо за метеорологичните условия, например за планинско колоездене.

Свалете седалката

Друго нещо, което можете да направите, преди да излезете, е да свалите малко седалката. По този начин ще намалите центъра на тежестта и ще Ви помогне да имате по-голям контрол върху велосипеда. Така ще можете по-бързо да стъпите на земята, ако загубите контрол и започнете да се плъзгате или клатушкате по леда.


Защо е важно да планирате маршрута си?

Преди да тръгнете да карате колело в снега, отделете малко време да помислите кои пътища се почистват във Вашия град. Тази информация би трябвало да бъде достъпна в Интернет или новинарските страници на града Ви.  Най-добрият вариант е да изберете пътища, които често се почистват или са добре разчистени.

Главните пътища са по-склонни да бъдат разчиствани от автомобили и засипани със сол. Ако има много лед и сняг, обмислете да се придържате към тези пътища, а не към обичайния си маршрут до работа или училище.

Бъдете особено внимателни, когато завивате от главния път, който може да е чист от лед, към тиха улица, която може да не е обработена.

Обърнете внимание кои пътища са най-слънчеви в ясни дни и ги запомнете или запишете някъде. По-добрият вариант е да карате по време на деня, за да Ви е по-лесно да реагирате, ако срещнете затруднения на пътя. 

Също така, винаги имайте предвид снежните насипи по ръба на пътя, които отнемат повече време, за да се стопят и могат да бъдат осеяни с преспи и сол. Тази сол може да окаже корозионно действие на велосипеда – веригата и задвижването.

След каране е добра идея да избършете велосипеда си с мокра кърпа или да го измиете напълно, за да избегнете натрупване на мръсотия.

Обърнете внимание на техниката си на каране.

Карането в сняг и лед означава да бъдеш проактивен, вместо да реагираш. За да избегнете ситуация, в която да Ви се наложи да реагирате бързо, за да избегнете опасност трябва:

  • да мислите какво може да Ви очаква на следващата улица. Няма значение дали пътят пред Вас е разчистен. Винаги бъдете в готовност и мислете откъде минавате и оглеждайте знаците.
  • Мислете дали избраният маршрут е най-удачния и има ли някой, който би Ви се притекъл на помощ при необходимост или инцидент на пътя.

Това може да Ви помогне да се подготвите за неочакваното при колоездене в снежни условия.

Колоезденето е малко по-различно при хлъзгави условия. На сухи пътища може да маневрирате с велосипеда си, като се накланяте от едната страна  на другата при завоите.

При наличие на  лед и сняг управлението на кормилото е по-ефективно от накланянето. Трябва ефективно да използвате горната част на тялото си, за да насочите колелото при завой, вместо да се накланяте. Уверете се, че държите очите си насочени към мястото, където искате да стигнете и не се разсейвайте.

А Вие карали ли сте досега в сняг?

Споделете с нас в коментарите на статията. И не пропускайте да следите нашия блог, защото в следващата част ще Ви споделим още интересна информация за екипировката и ще Ви запознаем със съветите на професионалистите.

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.