Каква е разликата при каране на колело в градски и планински условия?

Каква е разликата при каране на колело в градски и планински условия?

Thursday, Oct 5, 2023 0 коментар(и)

Обичате да карате колело? А готови ли сте за нови приключения в планината и града? Със сигурност има големи разлики между това да караш в градски условия и по планинските пътечки! И тук нямаме предвид само емоцията от преживяването, а и техниката и екипировката, от която се нуждаете.

Не знаете към кой вид велосипеди да се насочите? В тази статия ще разгледаме планинските и градските велосипеди, за да Ви помогнем да вземете най-доброто решение.

Каква е разликата между двата вида велосипеди?

Планинските велосипеди са специално проектирани, за да се карат по неравни терени като черни пътеки, каменисти пътища и стръмни наклони. Имат широк набор от предавки за справяне с различни видове терени и спускания.

От друга страна, градските са предназначени за градска среда и павирани повърхности. Тяхната рамка е лека, гумите са гладки и удобни за каране. Те са предназначени за хората, които обичат да се придвижват на две гуми в града, пътуващите до работа и други. Удобни колелета за ежедневна употреба с ниска поддръжка.

Какви са другите разлики между двата вида?

Както вече можете да се досетите - основната разлика е теренът, за който са предназначени.

Планинските са създадени за офроуд употреба. Имат изпъкнали гуми, здрава рамка и окачване, което може да поеме ударите на неравния терен. Обикновено имат по-изправена позиция за каране и плоско кормило, което осигурява много по-добър и прецизен контрол. Скоростите са специално предназначени, за да се справят с този вид изпитания.

Градските често имат само няколко предавки, които са насочени повече към равен терен и градски улици. С мисъл за удобството на хората много модели имат допълнителни аксесоари като стелажи за поставяне на чанти, покупки и други.

Друга забележителна разлика между двата модела е тяхното тегло. Планинските са замислени да бъдат по-тежки. Идеята е, че по-тежката рамка и гуми осигуряват по-добра стабилност на неравен терен, стръмни склонове, изкачвания и големи препятствия по неподдържани пътища.

Докато леката рамка и гуми на градските велосипеди са идеални за бързо и безпроблемно движение по равна настилка и терен. Това ги прави по-леки и маневрени от планинските, които наблягат на издръжливостта и стабилността.

Затова, ако планирате да карате велосипед, за да отидете до работа или да се придвижите в града, по-подходящият избор са градските и шосейните. Планинските са по-добрият избор за извънградски приключения.

Друго различие е спирачната система. Планинските обикновено имат дискови спирачки, защото са по-мощни и предлагат по-добра спирачна сила при мокри и кални условия. Те имат ротор, който се върти с колелото и накладки, които притискат ротора и по този начин колелата спират. Считат се за по-надеждни при тежки климатични условия, заради по-широкия им диапазон на регулиране. Това от своя страна осигурява по-добър контрол върху спирачното  усилие.

Каква е разликата при каране на колело в градски и планински условия?

Градските велосипеди не се нуждаят от такава прецизност. Често моделите имат традиционни спирачки с джанти. При тях накладката се притиска към джантата и колелото спира. Повечето експерти ги посочват като по-леки и лесни за поддръжка. Затова често могат да бъдат открити на велосипеди от нисък и среден ценови клас.

Логично имат по-малко мощност от дисковите и могат да се повлияят от износването на джантата и метеорологичните условия.

Има разлика и при механизма за окачване. Тази система е проектирана така, че да абсорбира удари и вибрации от пътя и терена, което да прави карането по-удобно и стабилно. И при двата типа, тя е проектирана с различни приоритети и цели. 

Планинските се нуждаят от по-сериозно окачване. Разполагат с вилка за предно окачване и заден амортисьор. Така се абсорбира въздействието на неравен терен, правейки карането по-удобно. Тази система е и по-сложна и регулируема, което ги прави приспособими за различни видове офроуд каране.

Градските модели имат или по-малко окачване или изобщо липсва. Причината е, че са направени за гладки настилки и среда, където съществува минимална необходимост от окачване. Друга причина е, че целта им да са по-прости и лесни за използване, а сложна система за окачване би увеличила теглото им.

И не на последно място, последното различие е цената. Разбира се, тя зависи от качеството и ценовия клас, към който сте се насочили. Но ние Ви препоръчваме, ако планирате сериозни приключения, да заложите на най-добрата надеждност и сигурност.

Разгледайте предложенията в нашия онлайн магазин, или се свържете с нашите консултанти на телефон: 0899 17 44 31.

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.