Как да подготвим велосипеда си за поход?

Как да подготвим велосипеда си за поход?

Monday, Mar 25, 2019 0 коментар(и)

Посветихме предишните две статии на всички любители, които обичат да прекарват времето си сред природата, карайки своя велосипед. Затова днес ще продължим да доразвиваме темата. Ще ви обясним от каква екипировка се нуждаете, как да подготвите  велосипеда си и на какво да обърнете внимание, преди да отпътувате.

Планинското колоездене е изключително трудно и затруднява дори по-опитните велосипедисти. Затова съветваме начинаещите колоездачи да избират внимателно маршрута си и да не надценяват възможностите си. Ентусиазмът е хубаво нещо, но нека да бъдем преди всичко в безопасност. В България има достатъчно места, които са лесни и достъпни за велосипеди. 

Ако е първият Ви поход, никога не тръгвайте сам. Намерете си хора, които имат по-голям от вашия опит и биха могли да ви помогнат, ако се наложи.

Вторият важен момент е много внимателно да проверите велосипеда си. Имайте предвид, че повечето веломаршрути са  между 10 и 20 километра. Това означава, че Вашият велосипед трябва да може да ги издържи безпроблемно.

Най-важните неща, които трябва да проверите преди всяко по-сериозно каране, са три: гуми, спирачки и скорости. Гумите трябва да са здрави, подходящи за терена и напомпени до необходимото налагане. Точното определяне на това налягане изисква известен опит. Но като начало можете да се ориентирате от написаните върху външната гума минимални и максимални стойности. Изберете нещо средно между двете и няма да сбъркате много.

От спирачките се изискват две неща: да спират добре и да не затрудняват движението Ви. Първо се уверете, че нямате проблем с рязкото намаляване на скоростта при всякакви условия. А след това проверете добре дали при леко завъртане напред каплата или диска Ви не опират в спирачката.

Скоростите Ви трябва да са регулирани и да превключват плавно и безпроблемно по всички венци. Веригата трябва да е чиста и смазана.

Екипировката, с която ще карате велосипеда си, също е от голямо значение. Независимо къде смятате да карате, си вземете светлоотразителна жилетка и каска. Ако държите на удобството при карането на велосипед, вземете си ръкавици и очила.

Не се притеснявайте, ако не знаете как да проверите дали велосипедът ви е изправен. Свържете се с нас и екипът на Giro Bikes ще се погрижи за вашия велосипед!

Вашият коментар

Съгласен съм личните даннни да бъдат обработени за целите на сайта.