Как да карате безопасно велосипед в големия град?

Как да карате безопасно велосипед в големия град?

Friday, Jul 28, 2023 0 коментар(и)

Все повече хора се отказват от градския транспорт и придвижването с кола, за да избегнат големия трафик. И защо не? Колоезденето е удобно, бързо, забавно и здравословно. То Ви позволява да стигнете до желаната дестинация, без да чакате часове по светофарите. И освен това, можете да погледнете на Вашия град по един нов начин. 

Няма място, до което да не можете да достигнете с велосипед! Магазинът за хранителни стоки, театърът, киното и дори работата. 

Какво трябва да знаете, когато искате да се придвижвате безопасно? В тази статия ние, от Giro Bikes, ще Ви запознаем със съветите на експертите. 

Какво трябва да е Вашето колело?

В нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от велосипеди – планински, шосейни, градски и хибридни, за всякакъв вид терен и много други. Запомнете – правилният тип зависи от това къде ще карате и как ще го правите.

Градските колелета са идеални за любителите, които не обичат бързите скорости и обикновено пътуват до работа или се разхождат из града. Друг добър вариант са хибридните, които също могат да отговорят на нуждите Ви и притежават добра маневреност и надеждност. 

Планинските и шосейните, обикновено се карат извън градовете, затова не са подходящи за целта. Те са предназначени за професионалистите и хора с опит или желание да карат на различни терени. 

Как да осигурите безопасността на колелото си?

За съжаление, велосипедите са мишена на крадците, защото имат ценни части, които лесно се разглобяват. Първото нещо, което трябва да запомните е, че е необходимо да заключвате колелото си всеки път, когато не се намирате в близост до него. 

Няма значение дали влизате в магазина за една минута или половин час. Недоброжелателите чакат само да им се отдаде възможност! Изберете подходяща ключалка:

         - За кратки периоди използвайте кабели за заключване.

         - За зони с по-висок риск използвайте U-образна ключалка.

Ако в райна има заключващи се зони за „паркиране” на велосипеди, ги използвайте. Добра идея е да попитате работодателя си, дали има възможност да оставите колелото си в някое закрито пространство в сградата, където работите. 

Как да карате безопасно?

В зависимост от това къде и как карате, градското колоездене може да бъде опасно. С правилните познания ще си осигурите нужната безопасност. 

Преди да се качите на велосипеда, най-важният момент е - да се запознаете със законите, засягащи колоезденето. Те може да са еднакви за цялата държава или да са различни за всеки град, според градоустройството му. 

Ако не искате да пречите на останалите участници в движението и пешеходците, трябва да:

- Проучите има ли велоалеи и, ако не, къде е мястото на колелетата в движението.

- Ако няма определено място за каране на велосипеди, никога НЕ карайте по тротоарите. По този начин нарушавате свободното придвижване на пешеходците. 

- В коя посока трябва да се движите.

- Какво значат пътните знаци и светлините сигнали, подавани от автомобилите. 

Безопасното каране в трафика има 3 ключови елемента:

        - Бъдете видими – носете ярко яке, горнище, каска или светлоотразителна жилетка. Оборудвайте велосипеда си с предни и задни мигащи светлини и ги използвайте през нощта или когато е мрачно и има паднала мъгла. Можете да добавите и светлини на спиците си. 

        - Спазвайте законите – карайте с трафика, а не срещу него. Възползвайте се от велоалеите, ако има такива. Винаги спазвайте правилата на пътя и не карайте по тротоара, освен ако не е разрешено. Тротоарът може да Ви изглежда по-безопасен, но Вие създавате рискови ситуации за пешеходците. 

        - Бъдете предсказуеми – не карайте нестабилно и не излизайте пред колите. Бъдете учтиви с другите участници в движението, като не им блокирате ненужно лентите или пречите на трафика. Когато карате заедно с някого, фокусирайте се върху движението, а не върху спътника си.

Надяваме се нашите съвети да са Ви били от полза, докато се ориентирате в градското колоездене. Следете нашия блог, защото в следващата статия ще Ви споделим от каква екипировка се нуждаете. 


Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.