Как да си изберем велосипед?

Как да си изберем велосипед?

Tuesday, Feb 28, 2017 1 коментар(и)

Да допуснем, че сте голям човек (над 18 години) и можете да карате колело.  Да допуснем освен това, че не знаете почти нищо за велосипедите, но по някаква причина сте решили да си купите. Тогава тази статия е точно за вас.

Предлагаме ви лесен алгоритъм от 8 стъпки, който, надяваме се, ще ви доведе до правилния избор.

1. Запознавате се с темата „велосипеди”

На този първоначален етап ще трябва да отделите малко време и да поровите в интернет. В края на това ровене трябва да знаете кои са основните типове велосипеди, как изглеждат, по какво се различават и за какво служат. Ако в нещо се затруднявате, може срамежливо да попитате в някой от колоездачните форуми. Там някой от „карачите” с небрежна надменност ще ви подхвърли 2 -3 линка, които обаче могат да се окажат много полезни за вас. Много е важно на този етап да не започвате търсенето си с „велосипеди цени”, защото ще ви излязат резултати, примерно, между 100 и 5000 евро, които с нищо няма да са ви от полза.

Така че, да повторим: На края на първата стъпка трябва да знаете кои са основните типове велосипеди, как изглеждат, по какво се различават и за какво служат.

2. Отговаряте си ясно на въпроса: Какво точно ще правя с този велосипед?

Тук трябва да имате предвид, че отговори от рода „ами ще си го карам” не вършат работа. Защото нека си представим следната картина. Някой от вашите приятели оживено и с вдъхновение ви разказва за последния си неделен велоизлет. Идеята ви харесва и решавате да се включите. Обаче вместо да се посъветвате с някого, сте отишли в първия супермаркет и сте си купили за 399 лв. колело с 24 скорости, много амортисьори, дискови спирачки и каквото още се сетите. Колелото е било „на промоция”, масивното му излъчване ви радва и отсега си представяте как всички ще ахнат и ще се обръщат след вас, като го подкарате. С други думи, струва ви се, че сте направили сделката на живота си. 

Следващата неделя се спретвате, грабвате „супербайка” си и в 9.00 ч. сте на сборния пункт. Там вече се е събрала разнородна група – млади, по-възрастни, една крехка симпатична девойка, един по-пълен чичко. И разбирате, че хората смятат да карат нещо от рода на 60 км шосе – една приятна неделна разходка с кратка почивка на живописно място по средата.  Оглеждате се още малко и забелязвате, че техните колелета не са като вашия „суперяк байк”. Всички са с тънки гуми и изглеждат някак си прекалено крехки за вашия вкус. Повдигате едно от тях и с изненада разбирате, че е поне 2 пъти по-леко от вашия змей. Един-двама от групата ви подхвърлят тактично, че с това колело може би ще страдате. Някакви първи тревожни мисли започват да минават през главата ви. Опитвате се да си вдъхнете кураж с нещо такова: „Млад съм, в прилична форма съм, ще издържа. Не е възможно този, дебелият, или пък девойката, да карат повече от мен.” Групата тръгва, хората карат с видима лекота и нещо си бъбрят. Вие сте отзад с приятеля си. Той ви говори нещо, но на вас ви е трудно да му отговаряте, защото дишате все по-тежко. Задава се и първото леко изкачване – 500 м дължина и 3-4 % среден наклон. Групата, включително и онзи,  дебелият, с лекота поддържа скорост, непосилна за вас...

Тук смятаме да прекратим историята, защото всеки с някакъв колоездачен опит е бил свидетел на подобна картина и може да си я довърши сам. А за тези без опит ще повторим: на този втори етап помислете добре какво точно ще правите с велосипеда си. И ако смятате да се включите в някаква велогрупа, вижте първо какъв тип колоездене практикуват и какви велосипеди карат.

Може би тук е мястото да обърнем малко внимание на описания по-горе „суперяк” велосипед със следните характеристики: нисък ценови клас, високо тегло, 18-24 скорости, преден и заден амортисьор. Въпреки че това е може би най-продаваният тип велосипед в България, нашият кратък съвет към вас е: Не го купувайте! Каквото и да смятате да правите с колелото си, това не е правилният избор.

3. Определяте най-подходящия за вас тип велосипед

След като в първите два етапа сте се запознали с темата „велосипед” и сте уточнили за какво точно ви е, трябва окончателно да определите кой е вашият вид колело – планинско, градско, шосейно, хибрид или пък нещо друго. Малко вероятно е, но е възможно да сте се спрели и на нещо по-извратено, примерно фикси или фатбайк. Какъвто и да е изборът ви, на този етап той трябва вече да е окончателен и да сте убедени в него.

4. Определяте бюджета си за колело

 Вече трябва да сте се ориентирали кое колко струва и от какво имате нужда. Ако още не сте, сега е моментът да напишете в Гугъл „велосипеди цени” и да се запознаете и с тази страна на въпроса. 

5. Определяте размера на вашия бъдещ велосипед

Това би трябвало да е най-лесната стъпка от търсенето ви дотук. Просто кликвате върху Велосипеден калкулатор, правите 2 измервания на тялото си и въвеждате данните в калкулатора. Като резултат ще получите размера на най-подходящата за вас рамка. Тук трябва да имате предвид, че резултатът, който сте получили, е само ориентировъчен. При тестването на велосипеда може да се окаже, че един размер по-малка или  по-голяма рамка са по-подходящи за вас.

6. Избирате конкретни марки и модели

На този етап ще трябва да направите избор между световноизвестни престижни марки велосипеди и български производители. По наше мнение тук везната натежава в полза на българските марки, особено за масови продукти и начинаещи колоездачи. Ако сте наистина  състезател или пък цената няма значение за вас, може да разгледате и какво предлагат световните марки. Във всички останали случаи родното производство би трябвало да ви е достатъчно.  Може би тук е мястото да кажем и няколко добри думи за нашите производители на велосипеди. Истината е, че те се справят много добре и всякакви интернет покупки от западни или източни масови производители губят смисъла си. Затова съветът ни е: не си губете времето в интернет търсене на митичния много евтин и много качествен велосипед от чужбина. Според нашия немалък опит, при такива покупки резултатът обикновено е в полза на българските производители. Или в най-добрия случай – равен. Казано с други думи: и тук си имаме боклуци, няма нужда да ги внасяте от Англия или Китай.

Така че да обобщим: ако не сте топсъстезател (а най-вероятно не сте), просто разгледайте моделите на Sprint, Cross, Drag, Leader, Orix, Ram и си изберете няколко велосипеда, които са подходящи за вас.

7. Избирате магазина, от който да купите колелото

Тук вариантите са няколко: интернет магазин, голяма верига супермаркети, голям спортен магазин, специализиран велосипеден магазин. При вземане на това решение е необходимо да знаете нещо много важно:  велосипедът не е обикновена стока, като пералнята или телевизора примерно. Това е може би единственият продукт, който след излизането си от фабриката има нужда от допълнително регулиране и допълнителна работа, за да стане на 100% годен за ползване. Тази допълнителна работа  удължава многократно живота на компонентите, подобрява хода и надеждността  на велосипеда и в крайна сметка ви спестява много бъдещи неприятности и  разходи. Тя  трябва да бъде извършена от специалист и със специализирани инструменти. Човек без познания, опит и подходящи инструменти не може да я свърши. Ние в „Джиро Байкс” сме си наложили стандарта да проверяваме и регулираме абсолютно всеки велосипед в 32 различни пункта. И със сигурност можем да кажем, че почти няма случай, в който да сме попадали на нов велосипед, който да е 100% готов за каране.

Трябва да имате предвид, че това предварително стягане на велосипеда се прави на много малко места – само в специализираните веломагазини, и то само там, където собствениците и механиците имат познания, инструменти и желание да го правят. Затова нашата препоръка е: ако искате наистина да карате 100% стегнат и подготвен велосипед, а не да висите по сервизи и да се разправяте с гаранции, купете го от специализиран магазин. И то от такъв специализиран магазин, в който механиците наистина подготвят всеки велосипед преди продажбата му. Ако все пак попаднете на някаква неустоима оферта от друго място, то ние ви съветваме да предвидите още 20-25 лв. за стягане от специалист.

8. Следва най-лесната част: Отивате в магазина, тествате моделите, които сте си избрали, избирате този, който ви пасва най-добре, плащате и си тръгвате.

Приятно каране!


Вашият коментар

Съгласен съм личните даннни да бъдат обработени за целите на сайта.