Градски транспорт с велосипеди – възможно ли е?

Градски транспорт с велосипеди – възможно ли е?

Sunday, Apr 2, 2023 1 коментар(и)

Писнало Ви е постоянно да закъсвате в трафика и да закъснявате? Да не можете да намерите паркомясто или да сте зависими от нередовния градски транспорт? А знаете ли, че в Хавана са намерили начин да предложат на гражданите едно по-спокойно ежедневие?

Жителите на Хавана (столицата на Куба) могат да се възползват от пилотния проект на общината за първата система за обществени велосипеди. Тя бе открита на 13 Януари от Bici-Inteliforja в Технологичния университет, известен като Cujae.

Работата по системата е започнала още преди 2 години и се очакваше да заработи в края на 2022 година. Но Covid-19 пандемията забави нейното реализиране.

Какво представлява проектът?

Инициативата е все още в тестова фаза и включва общо 300 велосипеда. Проектът се казва „Хавана Неомобилити” и в него е заложено използването на велосипеди като алтернативни и устойчиви транспортни средства. Сред целите на проекта е да се намалят въглеродните емисии в градската среда, да се облекчи трафика и това да допринесе за намаляване на измененията на климата.

За реализирането на проекта са обединили усилията си Главната дирекция на транспорта на провинция Хавана, Програмата за развитие на ООН и Глобален екологичен фонд.

За момента се планира пускане на кратки участъци, с което да се облекчи автобусния транспорт, който пресича града с обширни маршрути.

Градски транспорт с велосипеди - възможно ли е

Как се очаква да работи системата за обществен транспорт с велосипеди?

Отговорниците за проекта обясниха, че е планирано да бъдат предоставяни условия за наемане на колелета, както от станция до станция, така и за цели маршрути. Ще има изцяло безплатни маршрути, такива с диференциални тарифи и абонаментни карти. Учениците и хората с ограничени финансови възможности ще могат да се възползват от намалени тарифи.

В началото услугата ще се предлага при поискване в направената станция на университета до крайната точка на вече създадения маршрут. Ако пробният период е успешен, се планира разширяване и добавяне на станции до други университети в кубинската столица и до местностите Wajay, Abel Santamaría, Fontanar и Entronque de la Cujae. Оптимистичната прогноза е, че тази система ще облекчи с до 30% трафика и да се използва от жителите между общините Boyeros и Marianao.

А Вие какво мислите?

Харесвате ли идеята за градски транспорт с велосипеди? Много експерти я намират като първата крачка към една по-красива и чиста градска среда. А много лекари са оптимистични, че това ще мотивира младите хора да се движат повече и да водят един по-здравословен живот.

Не пропускайте и Вие да откриете радостта от карането на колело. Разгледайте нашия онлайн магазин и изберете своя нов велосипед и аксесоари за него.

Свържете се с нашите консултанти на телефон: 0899 17 44 31 и ние ще помогнем с професионален съвет.

Вашият коментар

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.